ÇİFT ANADAL PROGRAMI
Çift anadal programı, başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan bir öğrencinin üniversitemizin iki ayrı diploma programından eş zamanlı olarak ders alarak iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programı ifade etmektedir.
Bölümümüz lisans programı için çift anadal programına yönelik süreç, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre yürütülmektedir. Bölümümüze yapılacak çift anadal başvuruları, sözü edilen yönetmelik uyarınca ve bu yönetmelik esas alınarak bölümümüzce yapılan düzenlemeler (Yatay-Dikey Geçiş, ÇAP ve İntibak Komisyonunca Belirlenen İlkeler) doğrultusunda değerlendirilmekte ve sonuçlandırılmaktadır.
Çift Anadal Programına Yapılan Başvuruların Kabul Edilebilmesi İçin,
Başvuru Yapan Öğrencinin;
- (4 yıllık bir programda okuyorsa), 3., 4. veya 5. yarıyılın başında olması,
- Anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olmak şartıyla, anadal diploma programının ilgili sınıfındaki başarı sıralamasının en üst %20’si içinde bulunması (NOT: Anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ancak %20’lik başarı diliminde bulunmayan öğrenci, çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmayan bir ÖSYM puanına sahip ise çift anadal programına başvurabilir),
- Başvurduğu yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tüm dersleri başarı ile tamamlamış olması,
- Başka bir çift anadal programına kayıt yaptırmamış olması gerekmektedir.
Çift Anadal Programına Yapılan Başvuruların Sonuçlandırılması
- Değerlendirme, genel not ortalaması dikkate alınarak büyükten küçüğe doğru yapılır. Genel not ortalamasının eşit olması halinde ÖSYM yerleştirme puanı yüksek olana öncelik verilir.
NOT: Çift Anadal Programına yönelik detaylı bilgi için lütfen “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerini inceleyiniz.
YANDAL PROGRAMI
Yandal programı: Bir diploma programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydıyla, üniversitemiz içinde belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine geçmeyen bir belge (yandal sertifikası) alabilmelerini sağlayan programı ifade etmektedir.
Bölümümüz lisans programı için yandal programına yönelik süreç, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre yürütülmektedir. Buna göre Çankırı Karatekin Üniversitesi, esaslarını ve başvuru koşullarını ilgili yönetim kurullarının teklifi ve senatolarının onayı ile belirlemek suretiyle yandal programları düzenleyebilmektedir. Yandal programlarını tamamlayanlara eğitim aldıkları alanda sadece başarı belgesi (yandal sertifikası) verilmektedir.
Bahse konu yönetmeliğe göre yandal programına başvuru ve kabul koşulları özetle şöyledir:
a) Öğrenciler, duyurulmuş olan yandal programlarına, kayıtlı olduğu anadal lisans programının en erken 3. ve en geç 5. yarıyılın başında başvurabilirler.
b) Öğrencinin yandal programına başvurabilmesi için başvurduğu yarıyıla kadar kayıtlı olduğu anadal programındaki tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olması ve başvuru sırasındaki toplam ağırlıklı genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 65 olması gerekmektedir.
c) Yandal programına devam edebilmesi için öğrencinin anadal programındaki not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şarttır.
d) Değerlendirme, genel not ortalaması dikkate alınarak büyükten küçüğe doğru yapılır.
ÖNEMLİ NOT: Yandal Programına yönelik detaylı bilgi için lütfen “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerini inceleyiniz.