Çankırı Karatekin Üniversitesi Finans ve Bankacılık Bölümü, 23.07.2013 tarihli fakülte kurul kararıyla kurulmuş olup 2015-2016 eğitim-öğretim yılında ilk lisans öğrencilerini; 2019-2020 eğitim-öğretim yılında ise ilk yüksek lisans öğrencilerini kabul etmiştir. Bölümümüz hâlen lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim-öğretim faaliyetine devam etmektedir.
Bölümümüzde aşağıda listelenen dört ayrı anabilim dalı bulunmaktadır:
1) Bankacılık,
2) Menkul Kıymetler ve Borsa,
3) Risk Yönetimi ve Sigortacılık,
4) Uluslararası Sermaye Piyasaları.
Söz konusu anabilim dallarında 1 Profesör, 2 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 5 akademik personel görev yapmaktadır.
Bölümümüz öğrencileri; öğrenim süresi boyunca gördükleri finans dersleri ve bankacılık, sigortacılık gibi mesleklere ilişkin pratik bilgiler sayesinde finansal sistem içinde yer alan kuruluşların personel ihtiyacını karşılayacak yeterlikte ve nitelikte mezun olmaktadır. Bu nedenle Finans ve Bankacılık bölümünden başarıyla mezun olan öğrenciler kariyer hayatlarına kamu ve özel sermayeli bankalarda, sigorta şirketlerinde veya acentelerde çalışabildiği gibi Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Sayıştay, BDDK, SPK, faktöring ve leasing şirketleri, danışmanlık şirketleri gibi kurum ve kuruluşlar ile diğer kamu ve özel sektör işletmelerinin finans bölümlerinde istihdam edilebilirler.
Söz konusu kuruluşların organizasyon yapısına göre değişmekle birlikte mezunlarımız bu kurum ve kuruluşlarda genel olarak operasyon/satış yetkilisi, sigorta acenteleri teknik personeli, sigorta brokerı, finans koordinatörü, finansal raporlama uzmanı, bütçe ve mali planlama uzmanı, finansal analist, denetçi, portföy yöneticisi, hesap uzmanı gibi unvanlarda iş bulabilirler. Ayrıca öğrencilerimiz Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir olarak bağımsız bir mesleğe de sahip olabilecekleri gibi, pedagojik formasyon eğitimi alarak öğretmenlik mesleğini de icra edebilirler.
Ayrıca Bölümümüz, 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı GÜZ döneminden itibaren kaydolacak öğrencilerimiz için, Üniversite-sanayi iş birliğinin somut bir adımı olarak uygulanan 7+1 modeli eğitim sistemini benimsemiştir. Bu model ile tüm öğrencilerimizin, iş hayatına hazır bireyler olarak yetiştirilmiş ve mezuniyetlerinde iş dünyasına kazandırılmış olması planlanmaktadır. 7+1 Eğitim Modelimizde öğrencilerimiz, 7 dönem örgün, 1 dönem (14 hafta) ise işletmelerde tam zamanlı uygulamalı eğitim alacaklardır. Bu sayede öğrencilerimiz, aldıkları teorik bilgileri iş hayatında uygulama fırsatı bulacaklar ve mezuniyet sonrasında iş dünyasında başarılı bir şekilde yer alabilecek donanıma sahip olacaklardır. Bu süreç, öğrencilerimizin kariyerlerindeki ilk adımlarını daha güvenli ve başarılı bir şekilde atmalarına yardımcı olacaktır.
Bölümümüze ilişkin diğer tanıtıcı bilgiler aşağıda özetlenmiştir:
Program Profili
Bölümümüz, müfredatında bulunan bankacılık ve finans alanı ile ilişkili olan kuramsal ve uygulamalı dersleri sayesinde, uluslararası seviyede finans sektörünün gereksinimlerini karşılayacak nitelikte mezunlar yetiştirmeye yönelik bir eğitim programı uygulamaktadır. Finans ve Bankacılık Bölümü müfredatı, finans ve bankacılıkla ilişkili temel alan dersleri ile uzmanlık alan derslerinden ve ayrıca bilgi ve genel kültürünün artırılmasını amaç edinen yetkinlik tamamlayıcı derslerden oluşmaktadır.
Program Eğitim Amaçları
Bölümümüz, Finans ve Bankacılık alanlarındaki kuramsal bilgi ve uygulamayı birleştirerek sentez yapabilen, bilimsel yöntemleri etkin kullanabilen, bulunduğu koşul ve şartlara uyum sağlayabilen, akademik liyakate ve başarıya önem veren, karar mekanizmalarında katılım gösteren, etik bakış açısına sahip Bankacılık ve Finans mezunları yetiştirmeyi ve Finans ve Bankacılık alanında ulusal ve uluslararası gelişmeye katkıda bulunmayı kendisine misyon edinmiştir.
Kazanılacak Derece
Eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz, Finans ve Bankacılık Lisans Mezunu olmaktadırlar.
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adaylar, YKS ya da YÖS sınavından yeterli puanı alarak Üniversiteye kayıt hakkı kazanmalıdırlar. Ayrıca usul ve esasları YÖK tarafından belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda da önlisans mezunları, yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanın devamı niteliğinde olmak şartıyla lisans programına yerleştirilebilir. "Çankırı Karatekin Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği" (https://gensek.karatekin.edu.tr/tr/mevzuat-2191-sayfasi.karatekin)
Önceki Öğrenmenin Tanınması
Öğrencilerin önceki öğrenimlerine ait derslerinin muafiyet işlemleri, "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilir. (https://gensek.karatekin.edu.tr/tr/mevzuat-2191-sayfasi.karatekin).
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar ile ölçme ve değerlendirme süreci, "Çankırı Karatekin Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği" hükümlerine uygun şekilde yürütülür (https://gensek.karatekin.edu.tr/tr/mevzuat-2191-sayfasi.karatekin).
Mezuniyet Koşulları
Öğrenciler, müfredatlarında yer alan zorunlu dersler ile birlikte 240 AKTS`yi başarıyla tamamlayarak mezun olurlar. "Çankırı Karatekin Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği" (https://gensek.karatekin.edu.tr/tr/mevzuat-2191-sayfasi.karatekin)
Üst Derece Programlarına Geçit
Finans ve Bankacılık Bölümü lisans programı mezunları lisansüstü giriş sınavı (ALES) ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla yüksek lisans ve doktora programlarına başvuruda bulunabilir.
Bölüm Olanakları
Öğrencilerin ders dışı etkinlikler yapmalarına imkân sağlayan, sportif, sosyal ve kültürel beklentilerini karşılayan, mesleki gelişimlerini destekleyen olanaklar:
Çankırı Karatekin Üniversitesi, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde üniversitemiz bölüm öğrencileri tarafından kurulan öğrenci kulüpleri, ders dışı etkinliklere olanak sağlamakta ve öğrencilerin hem sosyal hem de mesleki gelişimini desteklemektedir. Bunun dışında öğretim üyelerimiz tarafından davet edilen alanında yetkin misafirlerin katıldığı sosyo-akademik etkinlikler de bulunmaktadır. Ayrıca üniversitemiz tarafından düzenlenen konser ve şenlik gibi faaliyetler periyodik olarak yapılmaktadır. Öğrencilerin ders aralarında vakit geçirebilecekleri yeterli büyüklükte kapalı ve açık alanlar bulunmaktadır. Açık alanda kamelya ve banklar bulunmaktadır. Ayrıca yerleşke içerisinde bulunan kapalı kafeteryalar ve yemekhaneler ile spor salonları da yer almaktadır.
Öğrencilerin gerekli bilgi, beceri ve yetkinlikleri edinebilmelerini sağlayan olanaklar:
Fakültemizin 8.250 m2’lik kapalı ve 14.619 m2’lik toplam (açık ve kapalı) alanında, 20 adet derslik (tüm dersliklerde akıllı tahta), 3 okuma salonu, 1 seminer salonu, 3 adet 35’er kişilik bilgisayar laboratuvarı ve 2 adet amfi-konferans salonu bulunmaktadır. Kullanılan dersliklerin her birinde projeksiyon cihazı, projeksiyon perdesi, dersi veren öğretim elemanının kullanımı için internet bağlantısı, beyaz yazı tahtası ile ergonomik öğrenci masaları ve sıraları yer almaktadır. Derslikler aydınlık ve ferah bir atmosfere sahiptir. Öğretim ortamımız ve bilgi sistemlerimiz, program öğrenme çıktılarını sağlamak ve program eğitim amaçlarına ulaşmak için yeterli seviyededir. Ayrıca öğrencilerimiz, üniversitemiz kütüphanesinden ve uzaktan erişim gibi üniversitemiz imkanlarından faydalanarak gerekli bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirebilmektedirler.
Öğretim ortamındaki sağlık ve güvenlik önlemleri:
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığımız, üniversitemizde öğrenimlerini sürdüren öğrencilerin beden ve ruh sağlığını koruma ve hasta olanları tedavi etme veya ettirme yönünde gayret göstermektedir. Ayrıca fakülte binamızın giriş çıkışları ile kampüs alanımızın giriş çıkışlarında güvenlik görevlileri bulunmakta, araç tanıma sistemleri yer almaktadır. Öğrenciler fakülte binasına kimliklerini göstermek suretiyle turnikelerden geçerek girebilmektedirler. Fakülte binamız güvenlik kameraları ile de sürekli olarak izlenmektedir. Fakültemiz binasının her katında periyodik olarak bakım ve dolumu yapılan yangın tüpleri ile birlikte olası bir yangın durumunda uygulanması gereken yönergeler bulunmaktadır.
Engelli öğrencilerimiz için eğitim ve fiziki erişebilirlik olanakları:
Fakültemiz binasında engelli rampası, zemin katında hissedilebilir zemin ve engelli tuvaleti, tüm katlara erişim sağlayan bir engelli asansörü bulunmaktadır.